Jeg savner flere lektioner i kunst og design i folkeskolen

Artiklen er udgivet i samarbejde med Infobarn.dk og Pengebog.dk

 

Det er mig en gåde, hvorfor kunst og design ikke fylder mere i den danske folkeskole. Vi skal selvfølgelig holde fast i at undervise i vigtige fag som matematik, dansk og engelsk – men vi må altså ikke glemme fag som kunst, design og andre kreative fag. Set med mine øjne er disse fag mindst lige så vigtige som fysik, geografi og biologi, som der bliver sat mange lektioner af til i en gennemsnitlig folkeskoleklasse.

 

Vi skal uddanne kunstnere

 

”Hvis man er kunstner, så er man født kunster” – Det citat er delvist rigtigt, men det holder altså ikke helt. Skal vi have flere kunstnere i vores dejlige land, så skal vi have fokus på uddannelse og læring. Vi skal inspirere unge mennesker til at udforske deres kreative hjernehalvdel. Det er måden, hvorpå vi får flere danske kunstnere – hvis du altså spørger mig.

 

Da jeg gik i skole for en håndfuld år siden, var der ikke nogen fag, der berørte hverken kunst, design eller arkitektur. Der var en smule undervisning i samfund og historie, men det var meget begrænset. Det eneste kreative fag jeg kan huske er håndarbejde, hvor vi bl.a. lærte at strikke og sy. Der lærte jeg i det mindste at håndtere en garnnøgle og en strikkepind.

 

Mangel på kreativitet blandt de unge

 

Jeg har fungeret som underviser for børn i aldersgruppen 15-18 i mange år. Det er en stor fornøjelse, men det ærgrer mig at indse, at unge mennesker ikke er mere kreative, end det er tilfældet. Der er selvfølgelig nogle unge, der er mere kreative end andre, men det generelle niveau er alt for lavt.

Jeg tror, at det vil være en god idé markedsføre sider som Cph-Art.dk og tilsvarende kreative sider i den danske folkeskole. Det vil give ungdommen en unik mulighed for at suge til sig med inspiration. Ydermere vil jeg anbefale, at man bliver dygtigere til at booke foredrag med professionelle kunstnere, så børn og unge kan blive inspireret og få nogle at se op til. Personligt mener jeg, at det er vigtigt at have nogle gode forbilleder.

 

Mit første bekendtskab med en pompon

 

Jeg arbejder selv målrettet på at udvikle min kreative sans. Jeg har bl.a. stiftet bekendtskab med en såkaldt pompon. Pomponer og pelskvaste kan bl.a. bruges til huer, halstørklæder og veste, så der er mange muligheder. 

 

Kunst, design og ikke mindst håndarbejde skal i fokus, hvis vi skal udfordre børns kreativitet. De skal have garn, pomponer og strikkepinde i hænderne allerede i en ung alder, så de bliver introduceret for, at det kun er fantasien, der sætter grænser for mulighederne.
 

Læs også om, hvordan en dansk webshop griber kreativiteten an på nettet. 

nye artikler
Syre
Copenhagen Psych Fest leverede toppræstationer i øst og vest, nord og syd. Hele Staden blev omdannet til et hvepsebo af livsfarlig og livsbekræfigende lyd. Vi tog en tur i kanen. Here it goes:

læs mere

Ode til Enghave Station
Ode til Enghave Station - Nu er den død, Enghave Station, og med den en epoke.

læs mere

Everybody comes to Rick's
I hjertet af den ungarske hovedstad Budapest, lige ud til vandet, er at finde en museum-café. Mere usædvanlig er dens ejer, der også bestyrer tre restauranter, alle indenfor 100 meter af caféen. På sin vis er denne privat ...

læs mere

Event kalender
« August 2017
mantironstorfrelørsøn
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Log ind