Antichrist - en depressionsanalogi

Del

Lars Von Triers ”Antichrist” er muligvis årets mest omdiskuterede kunstværk. Jeg morede mig kosteligt, da bulletiner fra filmfestivalen i Cannes meldte, at dele af det professionelle publikum i salen havde forladt filmen i vrede, og havde haft brug for ilt(!) for at være i stand til at se filmen uden at kollapse. Jeg er en stor fan af Lars Von Trier og nød dens stærke historie, drømmescenerier, dens eksistentielle indhold og fantastiske visuelle side. Til gengæld syes jeg at den efterfølgende debat om filmen har været virkelig anstrengende. Den er endnu et eksempel på, hvordan et værk bliver læst som Fanden læser Bibelen, at beskuerens aktuelle optik bliver indlæst i værket. I ”Antichrists” tilfælde har den været genstand for en enorm feminisme-debat, hvor Von Trier en stor del hen ad vejen er blevet anklaget for at være kvindehader, et sygt menneske, der ikke kan gøre for det, og nu for nylig har en svensk skribent for et feministisk tidsskrift gennem en analyse af filmen konkluderet at Von Trier rent faktisk er feminist.

Von Triers film har gennem de sidste mange år haft markante tragiske kvindeskikkelser som omdrejningspunkter for handlingen, og der står mange døre åbne for fortolkning. Von Triers film er som de fremragende kunstværker, de er, spejle for vores liv. At Trier i ”Antichrist” har valgt en kvindeskikkelse som katalysator for en iboende ondskab har fået mange til at konkludere, at han må hade kvinder ( i så fald har de en selektiv hukommelse hvad angår de tidligere hovedpersoner), men vi får her endnu et eksempel på hvordan man som analyserende beskuer springer over, hvor gærdet er højest og har allermest pigtråd på. Trier har nemlig selv givet et særdeles vigtigt clue for forståelsen af filmen, nemlig at den blev til efter at han havde været gennem en depression og på sin vis er en analogi over tilstanden. Enhver som kender til sygdommen vil kunne genkende analogiens billeder: Barnets død som tabet af den uskyldens verden, der lå før depressionen. Splittelsen i sindet personificeret ved den analyserende stemme (manden) og det sorte, kaotiske dyb (kvinden), og den samtididige bevidsthed om fornuftens clash med de afsporede følelser.  Det labyrintiske kaos personificeret ved naturen, Satans kirke. Den fysiske og psykiske paralyse (møllestenen om benet). Den lammede seksualitet (afskærelsen af klitoris) Forkrøblelsen af den legende side udtrykt gennem barnets indsnørede fødder. Det generelt dæmoniske i tilstanden depression udtrykt gennem filmens mangeartede dæmoniske elementer.

Analysen af Triers film ud fra en feministisk optik tilsvarer mange andre af samtidens analyser af værker ud fra ydre omstændigheder, og det virker til tider som om man har glemt at et kunstværk også kan afspejle en indre dynamik. Præcis som når hverdagen afspejles i den natlige drøm, hvor personlighedens dynamik kommer til udtryk gennem drømmens forskellige personer. Det kan godt være, man har et slemt mareridt, men det kommer som regel med et vigtigt budskab om en indre tilstand - hvis man ellers tør se på den i dagens lys!

 

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.

Antikrist 2

Hej Morten

Det er jeg virkelig glad for at høre! Håber snart at se mere til dine fremragende skriverier! Og i lige måde

Kh fra Louise

Antikrist

Er meget begejstret for Loiuses analyse i denne blok, som jeg finder indsigtsfuld og præcis!
Mange kærlige hilsener og ønsker for det nye år.
Morten Friis

nye artikler
Syre
Copenhagen Psych Fest leverede toppræstationer i øst og vest, nord og syd. Hele Staden blev omdannet til et hvepsebo af livsfarlig og livsbekræfigende lyd. Vi tog en tur i kanen. Here it goes:

læs mere

Ode til Enghave Station
Ode til Enghave Station - Nu er den død, Enghave Station, og med den en epoke.

læs mere

Everybody comes to Rick's
I hjertet af den ungarske hovedstad Budapest, lige ud til vandet, er at finde en museum-café. Mere usædvanlig er dens ejer, der også bestyrer tre restauranter, alle indenfor 100 meter af caféen. På sin vis er denne privat ...

læs mere

Event kalender
« August 2017
mantironstorfrelørsøn
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Log ind