Terrain-vague

”Ordet terrain-vague betegner det område i en bys udkant, som danner et grænseområde og overgang til ’landet’. Dette område er ikke mere ’landet’, det dyrkes ikke mere. Men det er på den anden side endnu ikke urbaniseret; det indgår ikke i byens egentlige miljø. (…) Hvad hænder på et terrain-vague? Ja, der hænder ingenting, som man normalt vil tillægge betydning. Den officielle, den anerkendte og accepterede betydningsproduktion finder sted i byens respektable gader og bygninger, den del af det urbane miljø, som er præsentabelt og bliver det i kraft heraf. Terrain-vague er derfor det sted (eller ikke-sted), som byen vender ryggen til, et anti-miljø, antitesen til Rådhuspladsen. Man kan endda spørge sig, om der ikke er et terrain-vague overalt, i stort som små, i de områder, som holdes udenfor betydningsproduktionen, som man vender ryggen til og ikke præsenterer hverken for sig slev eller andre. Således at betydning kun opstår på baggrund af ikke-betydning.” (Villy Ørskov: Udkanter, simple organiseringer, ”Samlet”, Borgen 1999)

Jeg har længe været optaget af Villy Ørskovs terrain-vaguebegreb, både i form af det han beskriver som grænselandet i fysisk forstand, men ikke mindst i min egen oversættelse til et begreb af mere psykisk art, stedet hvor det bevidste overgår til det ubevidste, grænselandet mellem drøm og virkelighed, fantasi og realitet. Jeg er optaget af steder i det fysiske rum, som ikke kan indtages af mennesker eller dyr, passager som man må bevæge sig igennem hurtigt for ikke at komme til skade – fodgængerovergange, en græsrabat mellem motorveje. Fysisk rum, der ikke anerkendes, som det, tegneserietegneren Robert Crumb skildrer i mange af sine billeder – elmaster, ledninger, kabler over vejen over ens hoved, som man ikke ser op imod, og ikke anerkender netop på grund af manglen på æstetik, så man ikke ser det og i en vis forstand ikke anerkender det. På samme måde findes disse rum også i psyken. Ting, som fortrænges, glemmes eller forbliver u-anerkendte på grund af den smerte eller mangel på æstetik, som er forbundet med dem. Undersøgelsen af begrebet har blandt andet ført til sådan noget som dette her:

 

Fra: http://kraniemaelk.blogspot.com/

nye artikler
Syre
Copenhagen Psych Fest leverede toppræstationer i øst og vest, nord og syd. Hele Staden blev omdannet til et hvepsebo af livsfarlig og livsbekræfigende lyd. Vi tog en tur i kanen. Here it goes:

læs mere

Ode til Enghave Station
Ode til Enghave Station - Nu er den død, Enghave Station, og med den en epoke.

læs mere

Everybody comes to Rick's
I hjertet af den ungarske hovedstad Budapest, lige ud til vandet, er at finde en museum-café. Mere usædvanlig er dens ejer, der også bestyrer tre restauranter, alle indenfor 100 meter af caféen. På sin vis er denne privat ...

læs mere

Event kalender
« August 2017
mantironstorfrelørsøn
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Log ind