Hvad ville du bygge, hvis du fik en kilometer lægter?

wood-works

Østre Anlæg danner i øjeblikket ramme for Copenhagen International Wood Festival. Et spændende projekt, hvor man en sjælden gang kan se de unge arkitekters kreativitet og undre sig over, hvor mange forskellige ting kan være bygget af en kilometer lægter.

Det var et helt almindelig cykeltur, som skulle ikke love nogle overraskelser, og dog. På vejen forbi Østre Anlæg så jeg pludselig nogle konstruktioner af træ som så spændende ud. Synet var så dragende, at jeg blev nødt til at parkere cyklen og vade ind i parken. Det var aften, så der var ingen der var i gang med at bygge noget. Trækonstruktioner, eller rettere sagt skulpturer så ufærdigjorte ud, men man kunne skimte bagtanke ved nogle af dem. Andre så ud som en kaotisk lægtebunke, som minder en del om mikado.

Copenhagen International Wood Festival: kokon

Jeg besluttede mig for at troppe op der igen om formiddagen, ved første lejlighed. Så et par dage senere var jeg der igen, udstyret med kamera.
Det viste sig at det hele er Copenhagen International Wood Festival, som har Bergen Wood Festival som sin forløber, hvor arrangørerne har deltaget sidste år.  Ideen om at skabe noget lignende i København var nærliggende, og det må de have et stort tak for! Festivalens motto er: HVAD VILLE DU BYGGE, HVIS DU FIK EN KILOMETER LÆGTER? Tanken er at eksperimentere med træ og dens brug i det offentlig rum.

Søren Lindgreen, en af arrangørene af Copenhagen International wood Festival

Der bliver udvalgt 15 hold, der hver består af tre mennesker der skal bygge hver deres skulptur/ konstruktion. Som jeg kan se, består mandskabet på holdene af uddannede arkitekter og håndværkere. Det er lige det der kan mangle i byens kulturliv. Lidt større synlighed af unge arkitekter og deres kreative ideer. Hvis festivalen fortsætter kunne den være en varig arkitektonisk legeplads og udstillings event, hvor byen vil kunne se og kåre de mest talentfulde. Jeg har selv tit haft tanker om, at der er ærgerligt at arkitekter, især unge, ikke har mulighed at vise sig til offentlighed i samme grad, som billedkunstnere eller musikere.

Copenhagen International Wood Festival: foldeskib af træ

Jeg kom til at tale sammen med folk fra hold nr. 6, der repræsenterer Orkester34. De var i gang med at bygge en forstørret udgave af et foldeskib. Den slags, som man folder af et stykke papir og søsætter i den nærmeste vandpyt. Synet af konstruktionen stak dybt i barndommen. Jeg kom til at huske en forårseftermiddag i Moskva, hvor vandet fra tøsneen havde dannet en lille bæk ned af bakken langs en væg, og hvor vi tre tøse, på omkring 13 år, fik lavet et papirskib og lod det sejle. Vi var måske lidt for store til det idylliske billede af legende børn, og vi havde også vores teen-narrestreger i tankerne, dog senere, først måtte vi følge det lille 'skiv' i den vilde bæk, og få det sikkert i havn. Skibet endte i skraldet, som et gennemblødt stykke papir med blå vandede rester af det der var skrevet på det, med kuglepen i skolen.

Men mindet er der. Mindet og en lidt skør fantasi om, "hvordan mon det ville være, hvis man var på størrelse med en lillebitte tinsoldat, at opleve papirskibet indefra?". Derfor var noget af det første jeg spurgte holdet bag skibet, "Kan et voksen menneske være i det?".

Copenhagen International Wood Festival: orkester34 og foldeskib af træ

Et andet spændende projekt lignede en kaotisk bunke af pinde, som stak tilfældig ud af et søjle. Meningen fatter man, når man ser en lille træstub for enden af søjlen. Et fældet træ, bygget af et fældet træ, for at ære træ... Man kan håbe at menneskeheden er klar over hvor forgældet vi er i forhold til naturen.

Copenhagen International Wood Festival: fældet træ

Der er flere spændende konstruktioner, og jeg glæder mig virkeligt til at se dem færdige. De er derude frem til 21 august 2009. Og den forventning og den glæde vil jeg dele med alle, der læser vores artikler!

 wood-work

Initiativtagerne for festivalen er: Jakob Bekker-Hansen, Markus Wassberg og Søren Lindgreen

Læs mere: på www.wood-works.dk

 

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
26
27
28
29
30
31
1
 
 
 
 
 
 
 
2
3
4
5
6
7
8
 
 
 
 
 
 
 
9
10
11
12
13
14
15
 
 
 
 
 
 
 
16
17
18
19
20
21
22
 
 
 
 
 
 
 
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 
 
 
 
 
30
1
2
3
4
5
6
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!