Snyd dig glad - eller selvhjælp på den sjove måde

Sebastian Overgaard netværker på en gadehjørne

“Snyd dig glad” er bogen, der kan overraske og vise hvordan man kan gøre hverdagen sjovere og mindre kompleks. Den viser også hvordan man kan gribe de muligheder, som altid findes, men som vi tit går glip af, fordi det er svært at bevæge sig ud af komfortzonen. Sebastian Overgaard skriver på en sjov og håndgribelig måde om alle de ting, som ikke behøver at eksistere i dit liv.

Jeg står ved siden af Jørgen Bitsch på et gadehjørne på Vesterbro, og vi er i gang med at samle de sidste aftensolstråler. Det er forår, og dagene er blevet længere og varmere, og der er sol og optimisme i luften.

Så det er lige der, mens vi står i solen, at en af Jørgens bekendte kommer forbi - mørkhåret fyr på cykel iført store spejlblanke solbriller. "Kender du nogen, der har prøvet at udgive bøger i USA?", spørger han Jørgen i pludselig interesse efter at finde ud af skatteregler for bogudgivelser i udlandet. Det gør Jørgen godt nok ikke, men til gengæld kender jeg en, der er flyttet derover for et par år siden. Samtalen er i gang, og så får jeg at vide, at Sebastian har udgivet en bog, der handler om, hvordan kan man snyde sig selv til at være glad. Det lyder umiddelbart interessant og en smule fristende, så jeg og Sebastian aftaler at mødes en af dagene, hvor jeg får et eksemplar af bogen, og så ser, om den er en anmeldelse værd.

Sjovt sammentræf: En af mine venner har for nylig åbnet "Den Hemmelige", en bogcafé i "Toves Arkade" på Vesterbro, eller var det hans kæreste, der har åbnet den? Kort sagt får jeg Facebookinvitation til foredrag af Sebastian Overgaard om hans bog i "Den Hemmelige" få dage efter vores møde på gadehjørnet. Jamen, det er da en god anledning til at besøge Sassis nye sted, høre mere om bogen og få fingrene i et eksemplar. Flere fluer med et smæk - sådan!

Der er mange mennesker i det forholdsvist rummelige sted. Stilen er lagt til retro-hygge med store lænestole og borde, der kunne være fundet i den nærmeste antikbutik eller på et bedre loppemarked. Sebastian genkender jeg ikke med det samme. Han er iført paryk, og man skal lige komme sig over den, før genkendelsen klinger i hjernen. Jeg har jo aldrig set ham uden solbriller før.

Af foredraget husker jeg bedst delen om den sociale striptease - eller hvordan man fortæller de ubehagelige sandheder om sig selv. Jeg genkender følelsen straks. For halvandet år siden var det ikke nemt for mig - og det krævede et vist mod - at springe ud af skabet som medlem af Liberal Alliance på Facebook. Ikke fordi jeg selv synes, det er dårligt eller ubehageligt, men fordi jeg ved, at mit parti ikke er særlig velset blandt mange af mine kultur-venner. Nå, men nok om det - nu til bogen...

Hov! Var det ikke et par af bogens gode råd, som Sebastian selv bruger i det daglige, jeg lige har beskrevet? "Man netværker bedre på et gadehjørne end til netværksarrangementer" eller "overrask sine omgivelser". Det er blot to af bogens mange gode råd, som kan hjælpe dig til at skabe forandring. Hvor drastisk du vil have det, er netop op til dig. Du bliver foreslået et par øvelser med den ærlige tilføjelse, at forfatteren ikke selv er god til den slags - så ingen dårlig samvittighed på den konto.

I virkeligheden afslører bogen, hvor gode vi er til at synes dårligt om os selv. Hvor nemt er det for os at give os selv dårlig samvittighed over alverdens ting, som slet ikke er det værd. Det genkendelige i at sætte sig selv i bås for blot at have ondt af det efterfølgende, det naturlige ved at det behøver man slet ikke. Og endelig det overraskende, som er en lille opskrift på hvordan du får dig selv ud af båsen, ud af dårlig samvittighed, ud af usikkerhed og ud af angst.

Bogen er sjov og personlig. Man skaber hurtigt den tætte relation til forfatteren, nikker genkendende til hans små anekdoter, og tager de små opskrifter, ikke som en bitter og nødvendig pille, men som sjove og spøjse forslag fra en kammerat. Forslag, som kan bare prøves af.

Foto og video: Zenia Grynberg.

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
26
27
28
29
30
31
1
 
 
 
 
 
 
 
2
3
4
5
6
7
8
 
 
 
 
 
 
 
9
10
11
12
13
14
15
 
 
 
 
 
 
 
16
17
18
19
20
21
22
 
 
 
 
 
 
 
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 
 
 
 
 
30
1
2
3
4
5
6
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!