Socialismens sande ansigt

Sonja Vesterholt: “Hunden er rask. Fortællinger fra mit liv i Sovjet.” Gyldendal, 2011. 241 sider.
Når jeg læser Sonja Vesterholts bog, ”Hunden er rask”, fletter hendes fortællinger sig sammen med mine egne oplevelser. De erfaringer understøtter det sandfærdige i budskabet.

Del

Bogen fortæller om Sonjas liv i Sovjetunionen frem til 1970, hvor hun, som 25 årig forlader landet. Vi følger hendes opvækst og ungdom, vi bliver indviet i hendes drømme og familierelationer og vi ser det helt almindelige liv i Sovjetunionen op til slutningen af tresserne med dets evige jagt efter banalitetter - så som madvarer og tøj og en lejlighed med lidt mere plads, skildret med stor portion af humor og ironi. Vi oplever også den stille modstand blandt de intellektuelle. Vi oplever hvordan KGB's tilstedeværelse har påvirket både livet og mentalitetten hos mange mennesker i det store land, uden at opleve selve bogen som et tung og dramatisk læsning.

Hvordan vil de danske læsere så opleve bogen? De vil grine, da bogen er skrevet i en let og humoristisk tone, der udstiller de syrealistiske i den sovjetiske samfund. De vil også græde, da der bag den lette facade skjuler sig ægte tragedier og knækkede skæbner.

For de danske læsere, der kan ikke se de samme billeder for deres indre blik, fordi de er vokset op i et fredeligt og forholdsvis frit samfund uden mangler for det basale, kan de historier og forhold, som er beskrevet i bogen, virke overdrevne. Men det er de ikke. Det er ikke undtagelser, bogen skildrer. Det er dagligdag.

Sonja er helt almindelig. Hendes opvækst og erfaringer skiller sig ikke fra millioner af andre lignende opvækster og erfaringer. Det er på sin vis, derfor man kan se det morsomme i de opståede situationer og begivenheder. Det morsomme kammer over i det groteske i "normale" øjne. Det er den almindelige sovjetiske absurdisme og ikke mindst Sonjas ukuelige sind, der ikke tillader hende at synke ned i selvmedlidenhed, der gør bogens beretning så værdifuld, levende og sjov.

Jeg har mødt danskere, der til min store forundring stadigvæk har en eller anden illusion om livet i Sovjetunionen inden dens opløsning. Der tror, at det var et godt system. Jeg hørte endda ordet: "solidaritet". - Og ja, der var solidaritet - mennesker imellem. Men der var også angiveri og forræderi. Statslig solidaritet er en myte og har aldrig eksisteret i virkeligheden. Den centrale relation mellem stat og befolkning var nepotisme og korruption: Man hjalp sine egne eller dem, som kunne smigre sig ind hos regimet.

I Sonjas bog og i Sonjas virkelighed, kan man se, hvordan systemet skræmmer og undertrykker  praktisk talt alle. Man skaber et samfund, hvor staten altid vil have en klemme på dig: På et givent tidspunkt vil alle opleve at have enten den forkerte nationalitet, eller nogle forkerte slægtninge, der har været fanger i en koncentrationslejr, eller at man har plukket græs, hvor man ikke måtte eller som har talt med nogle, som man ikke skulle have talt med.

I Sonjas verden er staten en maskine, hvor mennesker blot er underlagt paragraffer. - Dette er socialismens sande ansigt: Det er systemet, der vil tvinge alle til at være lige, ved at forbyde og straffe det frie initiativ og privat forretningsdrift. Medierne bliver tilsvarende styret af staten og indoktrinerer befolkningen i troen på, at den stat, som de nu lever i, er verdens bedste og den eneste rigtige.  "Flertallet" - eller rettere sagt staten har således tiltvunget sig retten til at bestemme, hvordan man må og hvordan man ikke må leve sit liv - retten til at slavebinde befolkningen. I et sådant samfund hersker fattigdommen og afhængigheden af statens embedsmænd.

Ved at følge Sonja gennem bogen oplever vi dannelsen af hendes karakter, hendes synspunkter, holdninger og foragt for systemet. Og selv om bogens historier som nævnt er helt almindelige, er hovedpersonen det imidlertid ikke: Hun har den styrke, som mange af hendes landsmænd ikke har.  

Flertallet har tværtimod tavst tilpasset sig den virkelighed, de var i og ligesom hendes egen far lært, at man skal holde sin mund lukket og sine meninger for sig selv - også internt i familien. Det gjaldt jo om at beskytte sig selv og sine nærmeste, og jo mindre man vidste, jo bedre var man stillet.

Det anden gennemgående tema i bogen er fattigdom og knaphedsøkonomi. Den sovjetiske fattigdom var mærkbar. I Sovjetunionen havde en lønmodtager færre penge mellem hænderne end en dansk bistandsklient, hvilket har forbløffet mange af mine landsmænd, der er kommet hertil i årernes løb. Genbrug og omsyning af tøj var på den måde reglen. Man skulle stå flere timer i kø for at købe de mest almindelige madvarer. 

Jeg husker selv min egen bardoms fiskehandel: Det var en butik, hvor folk kom i turistbusser fra fjerntliggende provinsbyer - 100 - 200 km væk fra Moskva - blot for at stå i kø, købe butikkens frosne fisk, og skyndte sig hjem med samme bus. Sandsynligvis, den indkøbte fisk blev solgt videre til venner og bekendte til overpris - en ulovlig måde at overvinde fattigdommen og manglen på. Når man læser bogen, kan man derfor heller ikke undgå at stille spørgsmålet om fattigdom i et dansk perspektiv. Hvis de mennesker dengang har overlevet på de beskedne vilkår, har nutidens bistandsklienter så egentlig grund til at beklage sig?

Bogen slutter, da Sonja befinder sig i Danmark og oplever, at hun ingen jordisk chance har for at besøge sin døende far. Det er statens hævn over for den, der nægtede at samarbejde. Prisen for en ren samvittighed kan være høj.

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
28
29
30
31
1
2
3
 
 
 
 
 
 
 
4
5
6
7
8
9
10
 
 
 
 
 
 
 
11
12
13
14
15
16
17
 
 
 
 
 
 
 
18
19
20
21
22
23
24
 
 
 
 
 
 
 
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!