Har De planlagt Deres identitet i dag?

Isolerede videnskabelige optikker på et emne og undersøgelser og statistikker uden kontekst er muligvis det nye sort i dansk journalistik. Det er i hvert fald det indtryk jeg har fået i løbet af ugen under læsning af flere fremtrædende trykte medier. Uden en solid bullshit-radar kunne man forledes til at tro, at et menneske er en omvandre semiotik-søjle sammensat af udvalgte tegn og signaler, som tjener til henholdsvis at tiltrække og frastøde andre lignende væsener efter lyst og behov.

Man kunne således i løbet af ugen læse i en gratisavis, at de sundheds- og miljøbevidste forbrugere går ud af butikken, hvor de netop har købt øko-broccoli og rodfrugtchips, og skider på naboens dørmåtte efter, naturligvis, at de har talt grimt til kassedamen og spyttet hende i hovedet. Nej, selvfølgelig stod der ikke det, men meningen var sådan set god nok, for en undersøgelse i England påviste at de økobevidste forbrugere havde en følelse af aflad efter at have truffet det rette valg i supermarkedet, så de kunne gøre hvad der passede dem på umoralsk vis i andre sammenhænge.

En artikel i Information omhandlende de krav, der direkte og indirekte stilles til gravide kvinder omkring deres livsførsel under graviditeten, havde en sociologi-studerende (hvor mange bøger har hun mon nået at læse inden denne udtalelse?) til at udtale sig om et fænomen benævnt som "identitetsstrategi". Identitetsstrategi er noget man ifølge den studerende har til rådighed som menneske til at positionere sig selv, at sende signaler til omverden, og identitetsstrategien betinger hvordan du optræder overfor din omverden – hvordan du performer for at vise hvem du er. Hun skriver om kvinden under graviditeten: " Man kan påtage sig offerrollen, man er som gravid offer for sit køn og sin krop. Eller man kan vælge at forholde sig ironisk til sit barn og til sin nye status som mor, og så vil man finde ud af, at der ikke skal ret meget til for at man er ’vild mor’ og bliver opfattet som sej og risikovillig. Jeg tror ikke, at man vælger en af strategierne helt generelt, men at man i situationen betjener sig af det, der ’giver mest bonus’. Det gjorde jeg ihvertfald."

Endelig påviste Berlingske i dag, at det nu igen er cool at læse bøger, og det er jo en rimelig funky viden at ligge inde med, nu hvor dagens identitetsstrategi skal lægges. Trenden kaldes "Ny nøjsomhed" og hænger sammen med at "nogle af tidens hotteste værdier er viden og fordybelse. Det bliver trendy at hænge ud på bibliotekerne sammen med vennerne og flashe sin fordybelse, som man før flashede sin Vuitton på caféen over en latte. Det er gode nyheder. Det viser at jeg har været super hot og trendy siden jeg hang ud i bogbussen og hev læssevis af bøger med hjem, som jeg kunne bruge til at skjule den dårlige firserpermanent bag.

De forskere, som leverer guldkorn til journalisterne, lader ikke til at have noget indbyrdes forhold fakulteterne imellem. Sociologerne taler tilsyneladende ikke med psykologerne. Trendforskerne taler ikke med historikerne. De, som laver undersøgelser og statistikker taler ikke med nogen, men leverer forskningsresultater i en lind strøm til medierne, som ukritisk formidler dem videre til læserne, som kan udstøde et træt suk over emnets totale mangel på relevans og kontekst, eller blive dybt alarmeret, alt efter hvad bullshitradaren er gearet til. Nå, jeg må løbe. Jeg skal ud og planlægge, hvem jeg er i morgen.

Kommentarvisning

Vælg din foretrukne kommentarvisning og klik på "Gem indstillinger" for at aktivere dit valg.

Detox/retox

Ti år yngre på ti dage med moustache og helligt blod
Skyld begravet under velduftende atomart nedfald

Detox me baby
Udskyl mine undskyldninger
Giv mig anal udskylning
Ud med lortet og ind med den fuldstændig absolutte renhed
I løbet af no time er jeg indhyllet i kærlighedsvibes siger powerord, bekræftelser og chanter indtil intet kan nå mig mere
Indhyllet i totale kærlighedsvibes keder jeg mig til døde

Så retox me baby
Lad os ryge og drikke og fixe
Lad os høvle igennem i baglokalet
Ups, jeg gør det igen
Forgifter min krop med goodshit fun og spas!
Har det alt for sjovt
Nu skal der angres
Jeg modtager intuitivt beskeder fra det hinsides om min kommende renhed hvis jeg drikker en blandingaf knuste mariehønevinger og Deepak Chopras morgenurin
Jeg bliver ûber-mega-healthy
Hvorhen skal jeg gå med min sundhed?
Hvem matcher mig?
Jeg skider guld-lorte som atter kan blendes med mine peelede hudceller til absolut powersmoothie

Ah! Sundhed, renhed, tomhed!
Lad min rynkefri krop dækkes
af skindet fra smuttede mandler og døende løv

Find mig liggende under månen
blive månebrændt
Intet filter beskytter mig mod skylden i mørket
Skylden under månen

(Fra samlingen "Citykaktus")

Whee! Nu blir det rigtig sjovt!

Artiklen om "de grønne hyklere", som udviser umoralsk adfærd, har affødt et hav af reaktioner på Informations hjemmeside, den ene mere underholdende end den anden.
Man kan kigge på http://www.information.dk/227556 og derefer overveje hvordan man selv passer ind i ligningen. Jeg kan så personligt konkludere, at det nok er godt jeg både drikker, ryger og bander, ellers ville jeg da gå hen og være et rigtig dumt svin, sådan som jeg både køber økologisk, spiser vegetarisk og...uhh...dyrker motion!

Øko-tænkning

Da Einstein døde, blev han obduceret, og hans hjerne taget ud til nærmere undersøgelser. Hvad fandt de mon iden? Fandt de centeret for hans ekstraordinære tænkeevne? Hvem obducerede ham, og hvad ledte de i grunden efter? Tænk hvis det var en nazilæge, der havde kigget ind i ham, så ville han sikkert have fundet frem til et jødisk center i hans hjernemasse, en isoleret opdagelse, som i de rette hænder kunne bruges som modargument til hans store opdagelser. Fandt de geniet i hans hjerne? Hans sociale engagement? Hans pacifisme? Summen af delene, som gjorde ham til den store tænker, han var? Vi kan også kigge på vores egen store videnskabelige tænker, Niels Bohr, som var optaget af kunst, filosofi og litteratur, og som wikipedia skriver: "Dette varierede interessefelt var måske en af forklaringerne på, at han var i stand til at hæve sig over den klassiske fysiks dogmer."

Har samtidens forskere, som leverer information til journalister, helt forkastet årtusinders metafysik og verdensanskuelse? Er den slags tænkning alene forbeholdt det filosofiske fakultet, og decideret forbudt journalisterne at indtænke andre niveauer i deres formidling end de isoleret faktuelle? Det kan godt være, det er nogle konstruerede retoriske spøgsmål, men jeg synes det er trist at en avis som Information leverer sådan en tynd artikel, som nævnt ovenfor. Havde det så i det mindste været Jyllandsposten! Spøg til side. Der er åbenbart noget, der betinger, at vi oplever verden i fragmenter og muligvis godtager, at den information vi modtager og videreformidler også er fragmenteret. Da Søren Ryge aflivede en due med de bare næver på åben skærm, fik familien DK leverpostejen i den gale hals og flippede helt ud. Det er et fint eksempel på den fragmentariske og malproportionerede måde at anskue sin hverdag og sine handlinger på. Her har vi fjernet os så langt fra naturen og helhedstænkningen, at den venstre hånd ikke ved hvad den højre gør, når den skærer en skive mere af salamien.

Hvis isolerede undersøgelser og videnskabelige optikker bliver brugt som en retfærdiggørelse af sit eget hykleri (jævnfør øko-aflads-undersøgelsen), så står det skidt til med det åndelige klima.
Hvis det virkelig er så trendy at fordybe sig, så læg dog den Marlund-krimi og gå hen til hylden med idéhistorie eler filosofi i stedet. Nu! Før hele lortet kører af sporet.

Informationssmog

Der er så meget at diskutere i det her... Hvorfor man f.eks. laver undersøgelser, der primært synes at have til formål at skurkagtiggøre andre, hvad der er så skide fordybende og bevidsthedsudvidende i at låne en Läckberg-krimi, og hvad fanden en "identitet" i det hele taget er - endsige hvordan, man overhovedet kan danne strategier omkring en sådan, hvis den tilsyneladende ikke findes uden strategier...

Men ud fra min baggrund kan jeg i hvert fald bekræfte, at fakulteterne på universiteterne ikke gør ret meget ud af at tale med hinanden, og at det billede af virkeligheden, der præsenteres i den større offentlighed gennem aviser og elektroniske nyhedskanaler, følgelig ikke hænger sammen, men bare består af fragmenter, som både medierne og deres brugere bare kan stykke sammen efter forgodtbefindende - typisk når der er mærkesager, der skal understøttes, eller fordomme, der pinedød skal bekræftes, så vi med sindsro kan hade og nedgøre alle dem, der ikke er som os selv...

Holisme er ikke en ny tanke, må man sige, og man skal ikke hæve sig ret meget over den intellektuelle bundlinje for at kunne se, at alt i verden hænger sammen. Alligevel elsker både vores forskere, politikere og mediefolk splittelsen, ja, opdyrker den endda på livet løs. Og skaber dermed et virkelighedsbillede, der fandeme ikke lover godt for vores fremtid, for hvis intet hænger sammen - hvis alt bare, i menigmands øjne, bliver små bidder fragmentarisk information(sforurening), der bruges med gustent overlæg, og som simpelthen ikke KAN samles i et meningsfuldt mønster, men mindre man selv i exceptionel grad er dygtig til at skære igennem - hvordan skal vi så løse de pænt store problemer, menneskeheden står overfor, i flok?

Uansvarlighed kommer i mange former. Men af alle er dén dog nok den værste...

Hvilket på en måde bringer os tilbage til økologien igen: Hvor er den butik, der sælger ordentlig økologisk, usprøjtet information...?

nye artikler
Syre
Copenhagen Psych Fest leverede toppræstationer i øst og vest, nord og syd. Hele Staden blev omdannet til et hvepsebo af livsfarlig og livsbekræfigende lyd. Vi tog en tur i kanen. Here it goes:

læs mere

Ode til Enghave Station
Ode til Enghave Station - Nu er den død, Enghave Station, og med den en epoke.

læs mere

Everybody comes to Rick's
I hjertet af den ungarske hovedstad Budapest, lige ud til vandet, er at finde en museum-café. Mere usædvanlig er dens ejer, der også bestyrer tre restauranter, alle indenfor 100 meter af caféen. På sin vis er denne privat ...

læs mere

Event kalender
« August 2017
mantironstorfrelørsøn
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Log ind